Maximale visvangst Nederland teruggeschroefd

Redactie

Nederland heeft vorig jaar de Europese visquota overschreden, waardoor de maximaal toegestane vangst voor dit jaar naar beneden wordt bijgesteld. Dat besluit heeft de Europese Commissie maandag genomen. Negen andere landen van de Europese Unie werden ook bestraft voor hun te grote vangst.

Nederlandse vissers mogen dit jaar fors minder vissen op rog in het Kanaal, de Noordzee en de Noorse Zee. Daarnaast is Nederland op de vingers getikt omdat er heek werd gevangen in het Skagerak, de zeestraat tussen Denemarken en Noorwegen. Het vissen op heek is daar sinds 2009 verboden.

Van de negen andere landen wordt vooral in Spanje, Portugal en Groot-Brittannië gesneden in de maximaal toegestane vangst. De commissie maakt daarbij onderscheid naar vissoort en visgebied: voor elk stuk zee gelden per vissoort weer andere regels. Spanje overtrad vorig jaar liefst twintig visquota.

In totaal gingen EU-landen vorig jaar 45 keer in de fout. Dat is bijna een vijfde minder vaak dan in 2012, zo stelt verantwoordelijk eurocommissaris Maria Damanaki. Alle vis die vorig jaar te veel is gevangen, mag dit jaar daardoor niet uit de zee worden gehaald.