McIlroy wint opnieuw major, Luiten in top dertig

Frank (franklop)

Rory McIlroy heeft voor de tweede keer in zijn carrière het US PGA Championship gewonnen. De nummer één van de wereld, vorige maand ook al de beste op het Brits Open, hield op een spannende slotdag in het Amerikaanse Louisville zijn eerste plaats vast. De Nederlander Joost Luiten zakte bij het laatste majortoernooi van het seizoen weg van de dertiende naar de 26e plaats.

McIlroy, in 2012 ook al winnaar van het PGA Championship, kwam zondag moeizaam uit de startblokken en werd in de stand gepasseerd door Phil Mickelson, Henrik Stenson en Rickie Fowler. Een eagle op de tiende hole bracht hem echter weer op het juiste spoor en na birdies op de dertiende en zeventiende hole gaf de 25-jarige Noord-Ier ondanks de invallende duisternis zijn voorsprong niet meer uit handen.

Met een ronde van 68 (-3) slagen sloot McIlroy het toernooi op de Valhalla Golf Club in Kentucky af met zestien slagen onder par. De Amerikaan Mickelson had één slag meer nodig. Fowler, eveneens uit de Verenigde Staten, en de Zweed Stenson werden met -14 gedeeld derde.

Luiten had gehoopt zijn beste prestatie ooit (21e) op een major te verbeteren, maar een bogey op de zesde en zestiende hole en een dubbel bogey op de dertiende maakten zijn drie birdies ongedaan. Met een slotronde op het baangemiddelde en een eindscore van zeven onder par mag de Bleiswijker toch terugkijken op een prima toernooi.