Ledecky (17) pakt ook wereldrecord 400 meter vrij

heywoodu

Zwemster Katie Ledecky heeft tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Irvine het wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbroken. De oude toptijd, 3:59,15, was in handen van Federica Pellegrini. De Italiaanse zwom die tijd in een 'superpak' tijdens het WK van 2009. De zeventienjarige Ledecky kwam in Irvine tot 3:58,86 minuten.

Het is al het derde wereldrecord dat de tiener aan gort zwom in een periode van krap twee maanden. In juli zwom ze zowel op de 1500 meter als de 800 meter vrije slag haar eigen, tijdens het WK in Barcelona van vorig jaar neergezette, records uit de boeken. Ze is daardoor de eerste vrouw sinds Janet Evans - van 1998 tot en met 2006 - die op de drie langste afstanden gelijktijdig het record in handen heeft.

"Ik heb er eerlijk gezegd niet te veel over nagedacht. Ik wilde gewoon goed zwemmen en voor een goede tijd gaan. Dat is wel gelukt, dus ik ben tevreden", aldus Ledecky, olympisch kampioene op de 800 meter. "Misschien heeft het feit dat ik niet veel over records na heb gedacht er wel voor gezorgd dat ik zo snel heb gezwommen." De regerend wereldkampioene op de 400, 800 en 1500 meter vrij liet 's ochtends in de series al een tijd van 3:59,89 noteren, slechts een fractie boven de tijd waarmee ze vorig jaar de wereldtitel pakte.

Ledecky op weg naar haar wereldrecord tijdens de nationale kampioenschappen in Irvine