Rotterdam kan Volkert niet weren

Redactie

Volkert van der G. kan voorlopig niet uit Rotterdam worden geweerd. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) donderdag in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam.

Rotterdam zocht na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige week naar juridische mogelijkheden om Van der G. de toegang tot de stad te ontzeggen. Maar dat is volgens Aboutaleb niet mogelijk.

Leefbaar Rotterdam had gevraagd of het college bereid was om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de moordenaar van Pim Fortuyn 'ook maar één stap' in Rotterdam zou zetten. Aboutaleb wacht nu het hoger beroep in de zaak af. Pas daarna beoordeelt de gemeente of er verdere maatregelen kunnen worden genomen.

De burgemeester benadrukt in zijn brief dat hij de rechtsgang accepteert. Maar tegelijkertijd heeft de beslissing tot veel woede en onbegrip geleid, aldus Aboutaleb. "De emoties over de moord op Pim Fortuyn zijn nog lang niet weggeëbd. Daarom acht het college het onwenselijk dat Volkert van der G. naar Rotterdam komt en zijn wij van mening dat hij er goed aan doet als hij geen gebruik maakt van de door de rechter geboden juridische ruimte om in Rotterdam te komen."

De rechter besloot vorige week dat Van der G. naast Rotterdam ook weer in Den Haag, Hilversum, Krimpen aan den IJssel en Tilburg mag komen. Ook hoeft hij geen enkelband meer te dragen. Andere voorwaarden, zoals het contactverbod met de media en de nabestaanden en de chauffeur van Fortuyn, bleven wel overeind.

Aboutaleb zei kort na de uitspraak al tegenover RTV Rijnmond dat Van der G. Rotterdam beter kan mijden.