Doden bij beschietingen rebellenbolwerk Donetsk

Harry

Bij beschietingen in Donetsk zijn donderdag zeker vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van de Oost-Oekraïense stad donderdag gezegd. Ook raakten tien mensen gewond. Een ziekenhuis en drie appartementengebouwen raakten bij de mortierbeschietingen beschadigd.

"Het ziekenhuis veranderde in een nachtmerrie. Dit is absurd", aldus de 37-jarige patiënt Dmitri Kozjoer. "We kwamen naar het ziekenhuis om in leven te blijven, maar nu lopen we zelfs hier het risico om te sterven."

De aanval volgde op nachtelijke beschietingen, waarbij drie mensen het leven lieten. Donetsk is een bolwerk van pro-Russische separatisten. Het Oekraïense regeringsleger probeert het centrum van de stad te bereiken.

De rebellen hebben grote moeite de opmars van het leger te keren. De vrees voor Russische interventie in het conflict neemt toe. Westerse leiders beschuldigen Rusland ervan duizenden militairen langs de grens met Oekraïne te hebben samengetrokken, hoewel Moskou weerspreekt dat er sprake is van een troepenopbouw.

De onveilige situatie in Oost-Oekraïne deed Nederland besluiten de repatriëringsmissie voor de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 vroegtijdig af te breken.