Partijen steunen spoedzitting V-raad om IS

Redactie

In de Tweede Kamer wordt met instemming gereageerd op het pleidooi van Frankrijk om de opmars van de Islamitische Staat (IS) in Irak op korte termijn te bespreken in de VN-Veiligheidsraad. "Eindelijk!", reageert Pieter Omtzigt (CDA) donderdagmiddag op Twitter. Ook regeringspartij PvdA ondersteunt de oproep.

Kort daarvoor had Omtzigt zelf ook al gepleit om de Veiligheidsraad bijeen te roepen. De CDA'er vindt dat de internationale gemeenschap snel met een oplossing moet komen om de minderheden die zijn gevlucht voor de islamitische terreurbeweging snel te beschermen. Onder hen zijn veel christenen en yazidi's en die sterven 'met tientallen tegelijk' wegens een gebrek aan water, zegt Omtzigt. Daarnaast zijn vele honderden burgers al op de 'meest gruwelijk wijze' afgeslacht.

Daarnaast vindt de CDA'er dat de internationale gemeenschap moet nadenken over hoe om te gaan met de Islamitische Staat. "We zien nu al een paar maanden de absolute barbarij van IS in al zijn aspecten. Daar moet de wereldgemeenschap ook eens wat aan doen."

Servaes noemt de oproep van Frankrijk op Twitter 'terecht'. De sociaaldemocraat spreekt van een 'humanitair drama' dat gaande is in Irak.

De Tweede Kamer eiste eerder al een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de situatie in Irak. Die brief zou Timmermans nog donderdag moeten sturen.

Frankrijk
De Fransen maken zich ernstige zorgen te maken over de opmars en de inname van de grootste christelijke stad in Irak, Qaraqoush. Daarbij zijn 'onacceptabele daden' begaan.

De internationale gemeenschap moet volgens het land handelen om een antwoord te bieden op de 'terreurdreiging'. Ook moet de Iraakse bevolking 'geholpen en beschermd' worden.

Irak
Woensdagavond en donderdag veroverde IS Qaraqoush en zeker vier nabijgelegen gehuchten. Hierbij sloegen Koerdische strijders en tienduizenden burgers op de vlucht, onder wie veel christenen. De terreurbeweging staat nu aan de poorten van de Koerdische semiautonome regio.