Minder mensen in schuldhulpverlening

Redactie

Voor het tweede jaar op rij hebben minder mensen een beroep gedaan op de wettelijke schuldhulpverlening. De rechter wees de aanvraag van 12.350 gevallen toe, ruim 1400 minder dan een jaar eerder, blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook het aantal aanvragen voor toelating tot de schuldhulpverlening daalde met ongeveer negen procent tot 17.500 aanvragen. De daling heeft meerdere oorzaken. Door de bijzondere procedures uit de wet beter te benutten kunnen schuldenaars het alsnog op een akkoord gooien met de schuldeisers zonder dat de rechter eraan te pas komt.

Alleen mensen die te goeder trouw zijn en een problematische schuldenlast hebben die niet buiten de rechter om kan worden opgelost komen in aanmerking voor de wettelijke schuldhulpverlening. Het percentage mensen dat vervolgens weer met een schone lei kan beginnen was vorig jaar met 75 procent hetzelfde als voorgaande jaren. Ook het aantal gevallen dat is afgewezen bleef met ongeveer twintig procent nagenoeg gelijk.

Een terugval in het inkomen is voor zowel ondernemers als particulieren de reden om een beroep te doen op de schuldverlening. Andere belangrijke oorzaken van problematische schulden zijn onder meer overbesteding en een echtscheiding.