Dubai wil Olympische Spelen organiseren

heywoodu

Dubai wil de sportieve evenementen binnen het emiraat uit gaan breiden, met het organiseren van de Olympische Spelen als grootste doel. Dat meldt Ali Omar, voorzitter van de Dubai Sports Council, donderdag tegenover Xinhua

"De Olympische Spelen organiseren is absoluut een droom. We hopen binnen nu en acht jaar een dergelijk bid uit te kunnen brengen", aldus Omar. In 2016 worden de Zomerspelen in Rio de Janeiro gehouden, vier jaar later gevolgd door Tokyo. Het bidproces voor de Spelen van 2024 begint pas volgend jaar, maar een aantal steden hebben al interesse getoond. Berlijn, Parijs, Rome en Nairobi zijn enkele van de steden die - voorzichtig - naar de mogelijkheden kijken.

Volgens Omar was het een goede zet van Qatar om het WK voetbal van 2022 binnen te halen. "Daarmee is Qatar erin geslaagd om de aandacht van de volledige sportwereld deze kant van de wereld op te krijgen." In 2006 werden in Doha, de hoofstad van Qatar, de Aziatische Spelen gehouden, wat een unicum was voor een Arabische stad.

De laatste jaren worden er steeds meer evenementen gehouden in de regio. Zo is er al een belangrijk vrouwentennistoernooi en de finale van het tafeltennisseizoen 2013 gehouden. Dit jaar staat het Doha het WK kortebaanzwemmen op het schema. 

Volgens Ahmad Al-Sharif, secretaris-generaal van de Dubai Sports Council, is het ook een mogelijkheid om de Asian Cup naar Dubai te halen. De stad kent een afgebakend gebied, Dubai Sports City, waarin vele stadions en andere faciliteiten staan, zoals sportacademies. Volgens Al-Sharif zal er voor het organiseren van iets groots als de Spelen echter nog wel meer gebouwd moeten worden.