Van Marwijk bovenaan lijstje Zuid-Korea

Maarten (rubbereend)

Bert van Marwijk is een belangrijke kandidaat om bondscoach van Zuid-Korea te worden. De Zuid-Koreaanse voetbalbond bevestigt dat er een gesprek heeft plaatsgevonden. Van Marwijk (62) staat volgens de Zuid-Koreanen open voor de functie van bondscoach van het Aziatische land.

"Ik heb een ontmoeting met Van Marwijk gehad en hij vertelde mij dat hij geïnteresseerd is", zei Lee Yong-Soo, technisch directeur van de voetbalbond van Zuid-Korea, tegen verschillende media.

"We hebben een uur en vijftig minuten gesproken. Er is nog niets concreets uitgekomen, maar hij heeft wel bevestigd geïnteresseerd te zijn. We gaan volgende week verder praten en hopen dan verder te komen", aldus Soo. Twee andere buitenlandse trainers zouden ook in beeld zijn voor het bondscoachschap.

Zuid-Korea heeft de nodige ervaring met Nederlandse bondscoaches. Van Marwijk kan de vijfde Nederlander worden in dienst van de Zuid-Koreanen. Guus Hiddink (2001-02), Jo Bonfrère (2004-05), Dick Advocaat (2005-06) en Pim Verbeek (2006-07) waren in het verleden al eens bondscoach van de Aziaten.

Hiddink bereikte op het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan de halve finale en groeide uit tot een nationale held. De Zuid-Koreanen zoeken een opvolger voor Myung-bo Hong, die na het WK in Brazilië vertrok. Zuid-Korea kwam niet door de groepsfase met België, Rusland en Algerije. Van Marwijk zit zonder werk na zijn vertrek bij Hamburger SV in februari.