'Pistorius' verklaring mist elke waarheid'

Harry

De rechter in het geruchtmakende proces tegen de van moord verdachte Oscar Pistorius moet de verklaring van de Zuid-Afrikaanse atleet verwerpen. Die mist namelijk elke waarheid, zei aanklager Gerrie Nel donderdag in zijn slotpleidooi.

"De rechtbank zal geen moeite hebben om zijn volledige versie van de gebeurtenissen te verwerpen, niet alleen omdat die redelijkerwijs niet mogelijk is, maar omdat die elke grond van waarheid mist", zei Nel.

Vrijdag volgt het slotpleidooi van de advocaat van Pistorius in de rechtbank in Pretoria. De 'Blade Runner' wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, in februari 2013.

Tijdens het proces zette de aanklager Pistorius meermalen neer als een door wapens geobsedeerd heethoofd die vier kogels door een vergrendelde badkamerdeur schoot, waarachter Steenkamp zich had verscholen na een hoogopgelopen ruzie. Pistorius heeft altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in zijn badkamer was. Tijdens de zittingen stortte de atleet meermaals in, en gaf enkele keren over in een emmer.

De gevallen sportheld is door onderzoekers toerekeningsvatbaar verklaard. Als Pistorius schuldig wordt bevonden aan moord, kan hij levenslang krijgen. De uitspraak wordt over ongeveer een maand verwacht.

'Pistorius' verklaring mist elke waarheid'
'Pistorius' verklaring mist elke waarheid' (Foto: ANP)