Vader en exen Drentse moordverdachten niet verhoord

Redactie

De adoptievader van moordverdachten Marcos en Admilson R. wordt niet als getuige gehoord in de strafzaak tegen de twee broers. Ook het verzoek van de verdediging om een aantal ex-vriendinnen te laten verhoren door de rechter-commissaris werd woensdag afgewezen door de rechtbank in Assen.

De advocaten van de broers van 28 en 29 jaar uit Hoogeveen, die worden verdacht van het doodschieten van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, wilden de vader en de ex-vriendinnen als getuigen horen, omdat zij bij de politie hebben verklaard dat vooral ex-militair Admilson gedragsveranderingen vertoonde na zijn twee uitzendingen naar Afghanistan.

De advocaten wilden hun daarover ook vragen stellen, omdat de man tijdens de militaire missies ernstig getraumatiseerd zou zijn geraakt, zo bleek dinsdag tijdens een regiezitting. De rechtbank oordeelde woensdag dat het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht hier ook aandacht aan besteedt en dat dat afdoende is.

De broers verblijven vanaf woensdag een aantal weken in het PBC voor psychiatrisch onderzoek. Tijdens dat onderzoek worden ook mensen uit hun omgeving ondervraagd over het gedrag van de moordverdachten.

De andere onderzoekswensen van de verdediging, zoals het laten verhoren van oud-collega's van Admilson R. uit het leger, wees de eveneens rechtbank af. Het Openbaar Ministerie kreeg wel toestemming om een tabletcomputer van de broers te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut.

De rapporten van het PBC zijn in november klaar. Naar verwachting volgt een maand later opnieuw een regiezitting in het Drentse moordproces.