Schadeclaim bij leger om kanker door camouflageverf

Redactie

Minstens dertien oud-militairen eisen schadevergoeding van Defensie omdat ze ziek zouden zijn geworden door een kankerverwekkende stof die in camouflageverf was verwerkt. De militairen werkten zonder beschermende kleding op een NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen met de Chemical Agent Resistant Coating (CARC), zegt letselschadespecialist Yme Drost woensdag.

Tot 1991 werd het kankerverwekkende en giftige chroomtrioxide aan de verf toegevoegd. Op de basis, die tot 2003 door de Verenigde Staten werd gebruikt, werd legermateriaal uit oorlogsgebieden opgeknapt en overgespoten. "Vanuit Milieudefensie is destijds aangegeven dat op de basis verarmd uranium lag opgeslagen en dat er gevaarlijke stoffen werden gebruikt, maar dit werd toen door de Amerikanen en Defensie weggewuifd", zegt Drost.

Enkele maanden geleden schreef het Limburgs Dagblad al over gezondheidsklachten na gebruik van de verf. "Hierop meldden zich verschillende ex-militairen bij een meldpunt van het overheidspensioenfonds ABP", zegt een woordvoerder van Defensie. De SP heeft in juli Kamervragen over de zaak gesteld, maar die zijn nog niet beantwoord.

"We nemen de meldingen serieus en doen momenteel onderzoek", zegt de woordvoerder van Defensie. "Dat is een veelomvattend en complex onderzoek, maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat oud-defensiepersoneel structureel werd blootgesteld aan hoeveelheden boven de wettelijke waarden."

Onlangs deed een ex-werknemer zijn verhaal in De Twentsche Courant Tubantia. Sindsdien hebben dertien oud-militairen met soortgelijke klachten zich bij Drost gemeld.

De zaak roept herinneringen op aan het door Defensie veelvuldig gebruikte reinigingsmiddel PX-10. Dat bevatte tot in de jaren tachtig het kankerverwekkende benzeen en oplosmiddelen zoals tuoleen, dat op lange termijn geheugenproblemen kan veroorzaken.

Duizenden militairen hebben jaren met het middel gewerkt, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde in 2011 dat het bijna uitgesloten is dat militairen hierdoor kanker hebben gekregen.