Nieuwe overstromingen op Balkan door stortregens

Redactie

Hevige regenval heeft in Bosnië en Servië tot ernstige overstromingen geleid. De Bosnische autoriteiten kondigden woensdag de noodtoestand af. Het gaat om de ergste overstromingen in 120 jaar. Het noodweer heeft tot nu toe één leven geëist.

Huizen en wegen staan onder water en de regen heeft aardverschuivingen veroorzaakt. Een 65-jarige man uit het West-Servische Banja Koviljaca verdronk dinsdag toen zijn huis overstroomde. Een Bosnische man wordt vermist nadat hij in zijn auto door het water werd meegesleurd.

Vooral het midden en het noorden van het land zijn zwaar getroffen. Naar verwachting houdt het noodweer tot en met donderdag aan. Het is al de tweede keer dit jaar dat reddingswerkers in Bosnië massaal worden ingezet om mensen te redden van het wassende water.

In mei werden naast Bosnië ook Servië en Kroatië getroffen door stortregens. Wegen, bruggen en huizen werden verwoest en 51 mensen kwamen om. De schade van die overstromingen loopt in de miljarden. Bijna een kwart van de Bosnische bevolking sloeg op de vlucht voor het water.