Felle strijd in buitenwijken Donetsk

Harry

De strijd in het oosten van Oekraïne heeft dinsdag de buitenwijken van het separatistenbolwerk Donetsk bereikt. Aan de rand van de stad bestookten opstandelingen en regeringstroepen elkaar met raketten. Een raketinslag in de tuin van een huis in het westen van de stad kostte aan een bejaarde bewoonster het leven.

Nu de strijd de stad zelf heeft bereikt, wordt gevreesd voor een escalatie van de humanitaire crisis in de oostelijke regio's van Oekraïne. Volgens de regering in Kiev trekt Rusland troepen samen aan de grens, mogelijk als voorbereiding om in te grijpen.

Een tank met de geel-blauwe vlag van Oekraïne stond dinsdagochtend bij een controlepost in de westelijke voorstad Marinka, die ligt aan een belangrijke toegangsweg naar Donetsk. Dichter bij het centrum bemanden rebellen sluipschuttersposten. In de loop van de middag leek het Oekraïense leger zich op te maken om verder naar de stad op te rukken. Rebellen in de stad beantwoordden het vuur van het regeringsleger met raketten en mortieren.

Het leger concentreert zich op het isoleren en belegeren van de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk, alsook het kleine maar strategisch belangrijke Horlivka. De grote vraag is of Rusland de rebellen te hulp zal schieten als die in het nauw komen. De Russische president Vladimir Poetin staat onder grote druk van Russische nationalisten om de opstandelingen te helpen.

Na een poging van opstandelingen in mei om het vliegveld van Donetsk in handen te krijgen was het relatief rustig in Donetsk. Maar de afgelopen weken is daar verandering in gekomen. De autoriteiten in de stad denken dat inmiddels tweehonderdduizend van de een miljoen inwoners de stad hebben verlaten. De luchthaven is gesloten, maar treinen en bussen rijden nog steeds.

Regeringstroepen namen maandag het stadje Jasinoevata in, een belangrijk spoorwegknooppunt even ten noorden van Donetsk. Het leger hoopt zo een belangrijke bevoorradingslijn van de opstandelingen door te snijden.

Door de strijd in het oosten van Oekraïne zijn meer dan 285 duizend mensen hun woonplaatsen ontvlucht, blijkt uit cijfers die de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties dinsdag heeft vrijgegeven. Ruim 117 duizend zijn naar elders in Oekraïne getrokken, de overige 168 duizend naar Rusland.