Afhankelijk Schotland meer bevoegdheden geboden

Redactie

De drie grote politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk bieden Schotland meer bevoegdheden. Dat melden Britse media dinsdag. De partijen willen Schotse kiezers in aanloop naar het Schotse referendum over onafhankelijkheid in september met hun belofte naar het nee-kamp lokken.

Als de Schotse bevolking besluit onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk krijgt het Schotse parlement meer invloed op belastinginning en de sociale zekerheid, aldus de Conservatieven, Labour en de Liberal Democrats. De wijzigingen moeten volgend jaar na de Britse algemene verkiezingen worden doorgevoerd.

"Niemand in Schotland zal zich laten misleiden door deze uitgekauwde vage beloftes en niet nader genoemde bevoegdheden van Westminster", liet de woordvoerder van de Schotse premier Alex Salmond weten. "De Tories (de Conservatieven, red.) hebben dat eerder geprobeerd."

Salmond, voorstander van een onafhankelijk Schotland, gaat later dinsdag in debat met Alistair Darling, voorzitter van de pro-Britse groep Better Together. Salmond zal in het tv-debat het sceptische deel van de Schotten moeten winnen voor zijn onafhankelijkheidsplannen. Het neekamp vormt in de peilingen nog altijd de meerderheid.