Wilders: Rutte moet bron jodenhaat aanpakken

Harry

Het kabinet moet antisemitisme in Nederland bestrijden door de bron van het probleem aan te pakken: de islam. Dat schrijft PVV-fractievoorzitter Geert Wilders dinsdag in een open brief aan premier Mark Rutte (VVD). De gezamenlijke verklaring van het kabinet en joodse organisaties van maandag over antisemitisme in Nederland noemt Wilders een 'flutverklaring'.

"Er is een olifant in de kamer, maar u weigert hem te zien", schrijft Wilders. "U bent bang voor de islam en weigert daarom te zeggen wat iedereen weet: hoe groter de islam in Nederland wordt, hoe groter het antisemitisme." Volgens Wilders draagt Rutte de verantwoordelijkheid van het probleem door de islam niet aan te pakken en de grenzen te sluiten.

Het kabinet voerde maandag overleg met joodse organisaties over de antisemitische incidenten die zich de afgelopen weken voordeden bij een aantal pro-Gaza-demonstraties. In een gezamenlijke verklaring die na het gesprek openbaar werd gemaakt sprake de partijen hun zorgen uit over de incidenten.

"Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie. In Nederland is daarvoor geen plaats", aldus de verklaring, waarin verder werd benadrukt dat Nederlanders er met elkaar verantwoordelijk voor zijn dat 'conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving'.