Amnesty: nieuw bewijs van gruweldaden Nigeria

Harry

Amnesty International beschikt over nieuw bewijsmateriaal van gruweldaden in Nigeria, gepleegd door radicale islamitische groepen en het Nigeriaanse leger. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie dinsdag gezegd. Het gaat om videomateriaal, foto's en getuigenissen.

Amnesty kreeg het bewijsmateriaal tijdens een bezoek aan de deelstaat Borno, waar veel mensenrechtenschendingen zouden plaatsvinden. Op de beelden is onder meer te zien hoe gevangenen een voor een de keel wordt afgesneden. De lijken worden door vermoedelijke leden van de krijgsmacht gedumpt in massagraven.

Diverse bronnen bij het leger zouden tegen Amnesty hebben bevestigd dat het inderdaad om militairen gaat.

Ook de nasleep van een aanval door de extremistische organisatie Boko Haram op een dorp is vastgelegd. Bij de aanval vonden bijna honderd mensen de dood.

De bloedige strijd in Nigeria tussen het leger en radicale groeperingen heeft volgens Amnesty aan meer dan vierduizend mensen, vooral burgers, het leven gekost. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de Nigeriaanse regering op aan dat het leger de mensenrechtenschendingen staakt.