Aanklagers akkoord met voorstel Ecclestone

heywoodu

De aanklagers willen stoppen met het proces tegen Formule 1-baas Bernie Ecclestone in ruil voor 75 miljoen euro. De rechtbank in München maakt later dinsdag bekend of het voorstel door de beugel kan. Ecclestone staat sinds april voor de rechter omdat hij wordt beschuldigd van omkoping en het aanzetten tot misbruik van vertrouwen.

De aanklacht tegen de 83-jarige Engelsman bestaat onder meer uit een betaling van 44 miljoen dollar aan de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky, die een celstraf van 8,5 jaar uitzit voor het aannemen van dat geld. Ecclestone ontkent schuldig te zijn en stelt dat Gribkowsky hem heeft gechanteerd.

De verdediging van Ecclestone vroeg onlangs de zaak te sluiten vanwege gebrek aan bewijs. Sinds vorige week zijn ze in gesprek met de aanklagers, die bereid zijn tot een schikking met het oog op 'de lange procedures, Ecclestones leeftijd en andere verzachtende omstandigheden'.

De eigenaar van de Formule 1 kan het bedrag binnen een week betalen, liet hij weten. Als hij schuldig was bevonden, hing hem een celstraf van tien jaar boven het hoofd.