Moordverdachte zaak-Wiels trekt bekentenis in

Redactie

Een van de verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft al zijn verklaringen ingetrokken. Elvis K., die Wiels dood zou hebben geschoten, zegt alles onder druk te hebben afgelegd. Tijdens de behandeling maandag verklaarde hij alles verzonnen te hebben om zo een deal in de wacht te kunnen slepen.

De advocaat van K., Olga Saleh, liet eerder al weten dat zijn bekentenis onrechtmatig is verkregen. "Op een moment dat mijn cliënt geen advocaat had, zich niet goed voelde en dacht dat hij in ruil voor die verklaring strafvermindering zou krijgen, is die verklaring er gekomen", aldus Saleh. Deze verdedigingslijn werd door K. maandag onderstreept.

De zitting liep maandag na de opening meteen vertraging op omdat de verdediging niet wilde dat de rechtszaak op de radio zou worden uitgezonden. De rechter besloot echter, in het belang van de openbaarheid van de rechtspraak, dat de zitting toch mocht worden uitgezonden.

In totaal staan vier mannen in Willemstad terecht voor de uitvoering van de moord op Wiels. De eerste twee zittingsdagen staat Elvis K. terecht, daarna volgt een zitting tegen twee verdachten die hand- en spandiensten zouden hebben verricht om de moord mogelijk te maken. Donderdag volgt de zitting tegen Burney 'Nini' F. Hij wordt verdacht tussen 1 april en 5 mei, de dag van de moord, de aanslag te hebben voorbereid.

De behandeling tegen de vier verdachten loopt tot vrijdag. De vonnissen in de zaak worden op 29 augustus verwacht.