UCI-preses Cookson verdedigt schorsing Kreuziger

zoem

UCI-voorzitter Brian Cookson verdedigt de beslissing om wielrenner Roman Kreuziger voorlopig te schorsen. De mondiale wielerbond wil zaken omtrent het biologisch paspoort net zo behandelen als na een positieve dopingtest van de A-staal. Kreuziger had afwijkende bloedwaarden in 2011 en 2012, zo werd eind juni duidelijk.

"Het waren heel serieuze afwijkingen", reageert Cookson maandag tegenover Cyclingnews. "De experts van de UCI en antidopingbureau CADF hebben sterke aanwijzingen gevonden voor manipulatie. Kreuziger mocht een verklaring indienen, maar die is niet overtuigend genoeg bevonden."

Tinkoff-Saxo besloot de Tsjech uit de selectie voor de Tour de France te laten toen bekend werd dat er een onderzoek loopt naar zijn biologisch paspoort. De Deense formatie wilde hem echter weer opstellen in de Ronde van Polen, die maandag begint, maar daar stak de UCI een stokje voor.

"Om de renner eerst uit de Tour te halen en daarna wel mee te laten doen aan een andere wedstrijd, geeft het verkeerde signaal aan de rest van de wereld", oordeelt Cookson. De Brit is het wel met Tinkoff eens dat er sneller duidelijkheid moet komen in dit soort zaken.

Overigens reed Kreuziger in de bewuste periode voor Astana. Toen hij begin vorig jaar overstapte naar Tinkoff-Saxo, werd die ploeg naar eigen zeggen niet op de hoogte gesteld van de afwijkende bloedwaarden. Om die reden dreigde eigenaar Oleg Tinkov al met een rechtszaak.