Minder loonstijging in nieuwe cao's

Redactie

Onder de vorige maand nieuw afgesloten cao's krijgen werknemers er gemiddeld minder bij dan in die uit mei en juni cao's. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van werkgeversorganisatie AWVN.

De gemiddelde loonstijging bedroeg vorige maand 1,65 procent. In mei en juni was nog sprake van een stijging van de lonen met meer dan 1,8 procent. De stijging in juli is nog wel nipt hoger dan het gemiddelde van 1,63 procent over de eerste zeven maanden.

Volgens de AWVN komt het verschil in loonstijging doordat er in juli vooral cao's tot stand zijn gekomen bij de overheid en in de dienstverlening. De loonstijging in deze, op het binnenland georiënteerde sectoren blijft sinds een jaar of twee achter bij op exportgerichte sectoren zoals de industrie. In mei en juni werden vooral in deze laatste categorie nieuwe loonafspraken gemaakt.

Net als vorige maanden klaagt de AWVN over het lage aantal sectoren waarin werkgevers en werknemers erin zijn geslaagd een nieuwe cao af te sloten. In juli werden handtekeningen gezet onder 23 cao-akkoorden. Normaal zijn dat er gemiddeld veertig.

De werkgevers hopen dat de vakbonden zich onder meer vanwege de lage inflatie milder opstellen. Vakcentrale FNV zet in op drie procent meer loon. De werkgevers vinden dat deze harde eis de onderhandelingen op slot zet.