Veel doden na aardbeving China

Redactie

Het zuidwesten van China is zondag opgeschrikt door een flinke aardbeving. Volgens voorlopige cijfers van het staatspersbureau Xinhua kwamen zeker 367 mensen om het leven. Meer dan 1880 mensen raakten gewond. Het centrum van de beving lag op slechts tien kilometer diepte.

Volgens de Chinese meteorologische dienst had de beving in de provincie Yunnan een kracht van 6,5, de Amerikaanse dienst USGS hield het op 6,1. Twaalfduizend huizen stortten in in Ludian, een dichtbevolkte streek in Yunnan. Volgens Xinhua worden tientallen mensen vermist. Dit aantal kan nog oplopen, aangezien reddingswerkers sommige afgelegen dorpen nog niet hebben bereikt.

Het Chinese Volksleger heeft ruim 2500 militairen naar het rampgebied gestuurd om hulp te verlenen, meldt Xinhua. Het Chinese Rode Kruis heeft dekens, jassen en tenten in gereedheid gebracht voor mensen die door de beving hun huis zijn kwijtgeraakt en ook de Rode Kruis-afdelingen in Hong Kong, Macau en Sichuan sturen hulpgoederen.

Volgens de staatstelevisie was het de krachtigste beving in Yunnan in veertien jaar. In 1970 kostte een beving in Yunnan met een kracht van 7,7 aan zeker vijftienduizend mensen het leven en een van 7,1 in 1974 eiste ruim 1400 levens. Bij een aardbeving in de provincie Sichuan in mei 2008 vielen bijna negentigduizend doden.