Leger Oekraïne nadert Donetsk

Redactie

Het Oekraïense leger heeft zondag de rand van de oostelijke stad Donetsk bereikt. De stad is een van de laatste bolwerken van de pro-Russische separatisten in het land. De Oekraïense troepen hebben stellingen ingenomen rond Donetsk, maar stuitten op verzet, zei een legerwoordvoerder.

De separatisten dreigen te worden omsingeld en hebben opnieuw Rusland gevraagd troepen en materieel te sturen om hen te ontzetten. Ondertussen nemen ze voertuigen en voedsel in beslag van de inwoners van Donetsk.

Volgens Pavel Goebarev, de zelfbenoemde gouverneur van de Volksrepubliek Donetsk, zouden de separatisten korte metten maken met het leger als Rusland hulp zou sturen. "Het zou natuurlijk geweldig zijn als hier Russische vredesmilitairen waren: sterke artillerie-eenheden, tankbrigades", aldus Goebarev. "De oorlog zou met een of twee dagen voorbij zijn."

Oekraïne en het Westen betichten Rusland ervan de separatisten in Oekraïne te ondersteunen. Rusland ontkent dit en omschrijft de Russische burgers die in Oekraïne meevechten als vrijwilligers.