'Chemiebedrijf had gasramp Taiwan kunnen voorkomen'

Chuck-N0rr1s

Het onderzoek naar de reeks gasexplosies in Taiwan richt zich op een petrochemisch bedrijf dat de ontplofte pijnleiding exploiteerde. Het dodental is opgelopen tot 28 en 286 mensen raakten gewond.

De autoriteiten proberen vast te stellen wat de oorzaak is van de vijf explosies die de straten van Kaohsiung donderdagnacht uiteen reten. Auto's werden de lucht in geslingerd en rondvliegend puin raakte passanten die in veel gevallen naar een nachtelijke markt gingen.

Volgens het stadsbestuur in Kaohsiung had LCY Chemical Corp. verzaakt de autoriteiten in te lichten over problemen met de pijpleiding. Het bedrijf zou ervan op de hoogte zijn geweest dat er die nacht haperingen waren in de gaslevering.

"Als we eerder door LCY op de hoogte waren gebracht, hadden we iedereen geëvacueerd", aldus Chen Chin-der, hoofd van het milieubeschermingsbureau van de stad. De pijpleiding zou bijna vier ton propeen per uur gelekt hebben, een zeer licht ontvlambaar, kleurloos en onwelriekend gas. Volgens Chen hebben brandweerlieden en ambtenaren uren gezocht naar de oorsprong van een onaangename geur op straat. Toen ze de bron achterhaald hadden, had zich volgens Chen een grote hoeveelheid gas opgebouwd en waren de explosies niet meer te voorkomen.

LCY heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek. "Het achterhalen van de waarheid en de verantwoordelijkheid heeft onze prioriteit", aldus een woordvoerster.