Gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek naar crash

Redactie

De landen die passagiers aan boord hadden van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines trekken samen op in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Dat hebben ze maandag besloten op een vergadering in Den Haag bij Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsverband.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie was al begonnen met oriënterend onderzoek naar de ramp. Een officier van justitie is daarvoor naar Oekraïne afgereisd. Nederland coördineert de internationale samenwerking dan ook.

Bij de bijeenkomst waren maandag vertegenwoordigers van Nederland, België, Duitsland, Australië, Maleisië, Groot-Brittannië, de Filipijnen, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië, de Verenigde Staten en Oekraïne aanwezig. Ook Europol en Interpol schoven aan. Ze bespraken onder meer hoe de onderzoeken verbreed en versneld kunnen worden.

De vergadering werd voorgezeten door het Nederlandse Eurojust-lid Han Moraal. Hij sprak na afloop van een 'belangrijke stap'. "Het overleg bood aanklagers en onderzoekers uit de hele wereld de waardevolle mogelijkheid elkaar te spreken en dichter bij hun doel te komen: de waarheid achter deze tragedie te achterhalen."