'James Bond moet naar Friesland'

dekatophetspek

Friesland zou een uitstekende locatie zijn voor de 24e James Bond-film. Dat vindt althans Jelle Hiemstra van Statenfractie Friese Koers. "Het is een gouden kans voor de provincie Friesland om onze provincie te promoten richting een miljoenenpubliek over de gehele wereld", zegt fractievoorzitter Jelle Hiemstra in een verklaring.

Waarom de oud-fractievoorzitter van de Friese PVV nu pleit voor opnames in Friesland, is niet duidelijk. Wel vindt hij het zelf een goed plan. "Het mediatoerisme is een moderne manier om toeristen uit de gehele wereld te bereiken en naar ons toe te trekken."

Volgens Hiemstra, die ook schriftelijke vragen heeft ingediend, spelen de locaties een belangrijke rol in de James Bond-Films. "Iedereen kent nog de prachtige stranden van de Bahama's met Rusula Andress als Bondgirl in de film Dr. No. Ook het dorp Mürren in Zwitserland heeft een speciale James Bond-route sinds de film uit 1969 On Her Majesty's Secret Service."

Hiemstra ziet in Friesland een perfecte locatie voor de 24e James Bond, die zich in ieder geval deels in Rome afspeelt. "Het zou grandioos en weergaloos zijn als in de nieuwe James Bond-film de stranden van Terschelling te zien zijn of opnames bij de Sneker Waterpoort of op een cruiseschip in de haven van Harlingen."

De opnames van de nieuwe James Bond-film moeten in het najaar beginnen. Over de details van de film, die volgend najaar moet verschijnen, is nog weinig bekend. Wel kruipt Daniel Craig wederom in de huid van 007 en wordt de film, net als voorganger Skyfall, geregisseerd door Sam Mendes.

Beerenburg, Shaken not stirred
Beerenburg, Shaken not stirred