[Tour] Nibali wint de 101e Tour de France

Mexicanobakker

Marcel Kittel heeft de 21e en laatste etappe in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg zijn tegenstanders in de sprint. Vincenzo Nibali wint voor het eerst in zijn carrière de meest prestigueuze grote ronde. Hij is de eerste Italiaan die de tour wint sinds 1998.

De etappe van Evry naar Parijs is meer een etappe om de winnaars te eren dan om nog te koersen. Wel waren er enkele valpartijen, onder andere van Jean-Christophe Peraud die op de tweede plaats in het klassement staat en van de rode lantaarn, Ji Cheng, die gedubbeld werd. Alexander Kristoff kende problemen met zijn fiets en moest zo ook bij het peloton terugkomen. Vooraan waren er onder andere aanvallen van Jens Voigt, Richie Porte en Svein Tuft, maar deze weren zoals gewoonlijk ingerekend. 

In de uiteindelijke sprint waren de treintjes al vroeg ontspoord, maar zonder zijn trein wist Kittel in extremis Kristoff nog te verslaan. Zo mocht de Duitser voor zijn vierde zege aantekenen. Hij heeft daarmee evenveel zeges als Vincenzo Nibali, de winnaar van de Tour de France. Verder bleef het klassement en de truien zoals gewoonlijk hetzelfde.

Nibali won dus de tour voor Peraud en Thibaut Pinot, die ook het wit mee naar huis mag nemen als beste jongere. Rafal Majka is de bergkoning en Peter Sagan wist de meeste punten te behalen voor de groene trui. De beste Nederlander is Laurens ten Dam, die 9e werd in het algemeen klassement.