Plan VS: locaties raketten doorgeven

Bert (superworm)

Eén ding is in Oost-Oekraïne zeker: Westerse landen kunnen er niet zomaar binnenvallen zonder een oorlog met Rusland te riskeren. Het Pentagon, ofwel het Amerikaanse Defensieministerie, is samen met geheime diensten daarom een plan aan het bekokstoven.

Hoewel het nog niet aan het Witte Huis is voorgelegd, beseften de Amerikanen dat ze wel degelijk wéten waar de rebellen en hun lanceerinstallaties zich bevinden. Ze kunnen er echter zelf weinig aan doen. Dat verandert wanneer de locaties van de rebellennesten worden doorgegeven aan het Oekraïense leger.

Die kunnen de boel dan zelf aan puin schieten en/of bombarderen om er vervolgens grondtroepen op af sturen. De vraag waar de Amerikanen momenteel mee kampen, is wat het Amerikaanse doel moet zijn: slechts de Oekraïense regering steunen in de strijd tegen de rebellen, of een duidelijke boodschap naar Poetin sturen door de Oekraïeners te helpen zeer agressief met de door Rusland geleverde raketten af te rekenen.

Ook zal worden overwogen hoe Rusland eventueel zou reageren op door de VS ingefluisterde bombardementen op het enkele weken geleden de grens overgereden wapentuig. De ministeriemedewerkers die het plan uit de doeken deden tegenover journalisten van de New York Times wilden dit alleen anoniem doen, omdat het plan nog niet volledig is uitgewerkt.