[Tour] Martin wint tijdrit, Dumoulin knap tweede

Peterselieman

Tony Martin heeft zoals verwacht de twintigste en voorlaatste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser was in de 54 kilometer lange tijdrit een klasse apart en bleef de goed presterende nummer twee Tom Dumoulin 1,39 minuten voor. Bauke Mollema reed een dramatische tijdrit en zakte drie plaatsen in het klassement.

Martin moest al vroeg in het programma rijden en reed in 1.06,21 een zeer snelle tijdrit. Achter hem was Dumoulin de beste van de rest. De Nederlander bewees stappen te hebben gemaakt en bleef de Tsjech Jan Bárta acht seconden voor. Ook Vincenzo Nibali (19 seconden) en Leopold König (23 seconden) gaven op de Nederlander toe.

In de strijd om het klassement gebeurde er veel. Alejandro Valverde hoopte van te voren nog een kans te maken op het podium in Parijs, maar Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot gaven de Spanjaard geen kans. Péraud steeg ten koste van Pinot naar de tweede plaats in het klassement. Tejay van Garderen reed ook prima tegen het uurwerk, waardoor hij Romain Bardet nog net achterhaalde. Het verschil tussen de twee is twee seconden in het voordeel van Van Garderen.

König steeg naar de zevende plaats, voor Haimar Zubeldia die in het klassement Laurens ten Dam acht seconden voorbleef. Ten Dam gaf 6.03 minuten toe op Martin en leverde hiermee veel in. Mollema reed verkrampt rond op zijn nieuwe tijdritfiets en verloor mede hierdoor maar liefst 9.26 minuten toe op Martin. Hij eindigde vandaag in de achterhoede. In het klassement is Ten Dam negende geworden, voor Mollema.