[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Het is inmiddels al een tijd duidelijk dat Vincenzo Nibali de Tour gaat winnen, maar voor de tweede, derde en vierde plek is er nog volop strijd. Dat gaat vandaag beslist worden, want de tijdrit staat op het programma. Opvallend, want het is slechts de enige tijdrit in de gehele Tour de France van dit jaar.

Startplaats
Gisteren kwam het peloton aan in Bergerac, met de heroïsche zege van de Litouwer Ramunas Navardauskas. Vandaag staat in Bergerac het startpodium voor de tijdrit. In 1961 vertrok hier ook een tijdrit, eveneens naar de finishplaats van vandaag, Périgueux. Met 74,5 kilometer was de tijdrit destijds wel langer, Jacques Anquetil was die dag de beste en legde de basis voor zijn tweede tourzege. In 1994 werd de tijdrit in de andere richting gereden, met aankomst in Bergerac dus. Miguel Indurain verpulverde er al zijn concurrenten op weg naar zijn vierde eindzege op rij.

Uitzicht over Bergerac, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/Lionel Allorge)
Uitzicht over Bergerac, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/Lionel Allorge)

Finishplaats
De streep van de tijdrit ligt in Périgueux, een stadje van ruim dertigduizend inwoners. Naast de twee etappes die het samen met Bergerac organiseerde, kwam de Tour hier in 2007 langs. De kopgroep reed door het stadje, met onder anderen een wat gehavende Sandy Casar. Hij had vlak na de start namelijk een hond aangereden, maar wist in Angoulême uiteindelijk toch zijn medevluchters, inclusief Michael Boogerd, te pakken en eindelijk voor het eerst een touretappe te winnen.

Périgueux is een erg oud stadje, in een omgeving die nog voor de Romeinse tijd al bewoond werd door diverse Gallische stammen. Périgueux was hun hoofstad, maar ze gingen er uiteindelijk toch weg na de Romeinse veroveringen. Vele gebouwen herinneren nog aan het verleden, zoals de kathedraal op een plek waar al in de vijfde eeuw een kerk stond. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, werden vele joden uit de Elzas hier ondergebracht. 

De imposante kathedraal van Périgueux (Foto: WikiCommons/Gilbertus)
De imposante kathedraal van Périgueux (Foto: WikiCommons/Gilbertus)

Etappebeschrijving
De enige tijdrit in deze editie van de Tour de France gaat over 54 kilometer. Het is vandaag eigenlijk geen moment vlak, hoewel de heuvels ook weer niet enorm steil zijn. Al in de eerste kilometers gaat het wat omhoog, tot ongeveer vijftien kilometer. Even verderop ligt het kleine dorpje Beleymas, waar de eerste tussentijd gemeten zal worden. Na een korte afdaling gaat het gelijk weer een stukje omhoog, onder meer langs het negenhonderd jaar oude Chatêau de Barrière bij Villamblard.

Eenmaal boven bij Sargaillou, we zijn nu halverwege, volgt weer een korte afdaling en gelijk weer een klimmetje naar Font-de-Meaux. Onderweg passeren we dan Manzac-sur-Vern, waar een natuurgebied ligt met een aantal bijzondere vogelsoorten. Eenmaal boven bij Font-de-Meaux wordt de tweede tussentijd opgenomen op vijftien kilometer van de streep. Na nog een afdaling volgt het zwaarste klimmetje van de dag, de Côte de Coulounieux Chamiers, die echter niet zo lang is. Na de afdaling is het nog ruim twee kilometer tot aan de finish in Périgueux.

Profiel etappe 20 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 20 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er kan maar één favoriet zijn voor vandaag, de Duitser Tony Martin. Der Pfanzerwagen domineert de laatste jaren het tijdrijden, zoals Fabian Cancellara dat voor hem deed. De route van vandaag kent veel lange rechte stukken en dus kan de Duitser de volle kracht op de pedalen brengen, waardoor hij bijna niet te houden zal zijn. Nederland heeft dit jaar een goede kanshebber op een ereplaats: Tom Dumoulin. Hij heeft zich al een paar dagen rustig gehouden en wil vandaag vlammen. Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen lijken zijn grootste concurrenten voor plek twee, want Martin is normaal gesproken gewoon de beste.