[Tour] Navardauskas eerste Litouwse dagwinnaar

Peterselieman

Rasmunas Navardauskas heeft de eerste Litouwse zege ooit in de Tour de France gepakt. De renner van Garmin bleef in de negentiende etappe in Bergerac een uitgedund peloton voor. John Degenkolb werd tweede, voor Alexander Kristoff.

Al vroeg in de 208 kilometer tellende etappe was er een kopgroep van vijf man weg. Onder hen zat de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Het peloton stuurde aan op een massasprint, want de voorsprong van de koplopers bedroeg nimmer veel meer dan drie minuten.

Toen op ruim dertig kilometer van de streep het peloton tot op een minuut genaderd was sprong Slagter weg. Hij moest tot het klimmetje op vijftien kilometer van de meet vooruit blijven. Navardauskas sprong naar hem toe, met het peloton op zijn hielen. De Litouwer wist een gaatje te slaan, terwijl zijn ploeg Garmin daarachter de achtervolging ontregelde.

Navardauskas pakte in de finale een voorsprong van ruim twintig seconden, waar de uitgedunde groep slechts seconden vanaf kon knabbelen. De Litouwer had geluk dat op drie kilometer voor de streep zich een valpartij voordeed. Op het asfalt lagen onder meer dagfavoriet Peter Sagan en drie renners uit de top tien: Laurens ten Dam, Leopold König en Romain Bardet. Ook Fränk Schleck lag erbij. Zij liepen echter voor hun klassement geen tijdverlies op. Navardauskas kon zo onbedreigd winnen, op zeven seconden gevolgd door Degenkolb die een klein plukje sprinters voorbleef.