Schulden overheden eurozone hoger

Chuck-N0rr1s

Overheden in de eurozone hadden meer schulden ten opzichte ten opzichte van het bruto binnenlands product dan eind vorig jaar. De schulden stegen naar 93,9 procent van het bbp, tegen 92,7 procent aan het einde van het vierde kwartaal van 2013. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag gemeld. In de vorige twee kwartalen waren de schulden juist iets afgenomen.

Ook in de Europese Unie als geheel nam het schuldenpercentage toe, van 87,2 naar 88 procent van het bbp. In het eerste kwartaal stegen de schulden in verhouding tot het bbp in zestien lidstaten, bij tien nam de schuld juist af.

Griekenland kampt nog altijd met de grootste schuldenlast, met een percentage van meer dan 174 procent. Italië volgt met 135,56 procent en Portugal staat met 132,9 procent op plek drie. Estland heeft in verhouding de minste schulden met een percentage van tien procent.

Over Nederland werden geen cijfers bekendgemaakt. Uit CBS-cijfers bleek vorige maand dat de schuld neerkwam op 68,1 procent van het bbp, oftewel 439 miljard euro.