Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel

Redactie

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne veroordeeld. De raad stemde unaniem in met de resolutie die ervoor moet zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd.

In de resolutie eist de Veiligheidsraad dat de gewapende groepen in het gebied onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek. Ook eist de V-raad dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig met 298 mensen aan boord, worden berecht. Bovendien wil de raad dat de rampplek niet wordt geschonden.

Of Rusland zou instemmen was de vraag. Het land eiste aanpassingen in de tekst. Kort voor de stemming liet de Russische VN-ambassadeur weten dat ook Rusland achter de resolutie staat.

De resolutie was opgesteld door 24 landen, waaronder Nederland, Oekraïne, Maleisië, België en Australië. "We kunnen ons niet voorstellen hoeveel pijn de nabestaanden voelen. Maar dat gaat nu vergezeld van woede door de groteske schendingen van de rampplek", zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop na de stemming.

Ze eiste dat de brokstukken van het vliegtuig en de lichamen van slachtoffers met respect worden behandeld en dat er een wapenstilstand komt rond de rampplek. Onderzoekers moeten onbeperkte en veilige toegang tot de brokstukken krijgen. "Het is verachtelijk dat deze toegang nog niet is verstrekt, een belediging voor slachtoffers en hun families", aldus Bishop.

Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel
Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel (Foto: ANP)