Rutte: behandeling lichamen lijkt zorgvuldig

Harry

De manier waarop met de lichamen van de slachtoffers in Oekraïne is omgegaan, lijkt zorgvuldiger dan vooraf werd gevreesd. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond tijdens een persconferentie in Den Haag.

Hij bevestigde verder dat de trein met de lichamen van de slachtoffers van Torez onderweg is naar Donetsk om vervolgens naar Charkov te gaan. De separatisten hielden de trein eerder tegen, maar maandag kwam er schot in de zaak.

De treinreis gaat lang duren. President Petro Porosjenko van Oekraïne zei in een telefoongesprek met Rutte kort voor de persconferentie dat het wel 10 tot 12 uur kan duren voordat de trein in Charkov is. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

Hoeveel lichamen in de trein zitten, is nog niet duidelijk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) telde eerder 200 lijkenzakken. Het gaat in elk geval om een "fors aantal", aldus de premier.

Vanuit Charkov worden de lichamen "onverwijld" naar ons land gevlogen. De identificatie vindt hier plaats. Dat is met de regering in Oekraïne overeengekomen, zei de premier. "Het is goed nieuws dat dit gaat lukken."

Rutte toonde zich redelijk tevreden over de recente ontwikkelingen. "Na de eerste voorzichtige positieve signalen van gisteren, lijken er ook vandaag weer meer positieve signalen te zijn. Er lijkt meer schot in de zaak te zitten. Maar het gaat stap voor stap."

Rutte: behandeling lijken lijkt zorgvuldig
Rutte: behandeling lichamen lijkt zorgvuldig (Foto: ANP)