Geen verbod voor handelaar tweedehands e-books

Harry

De handel in tweedehands e-books is niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door twee brancheverenigingen van uitgevers. Die hadden de zaak aangespannen tegen de website van Tom Kabinet, waar e-books kunnen worden geüpload en doorverkocht.

De rechter oordeelt dat de jurisprudentie nog geen duidelijkheid biedt dat Tom Kabinet het auteursrecht schendt, zoals het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) stelden. De website wordt daarom niet verboden.

De dienst van Tom Kabinet kan volgens de rechter niet worden vergeleken met piratenwebsites. Ook heeft de rechter in het oordeel meegenomen dat het NUV niet wil samenwerken met de online marktplaats, die sinds 24 juni in de lucht is.

De uitgevers vinden dat e-books niet tweedehands kunnen zijn. Het NUV sommeerde Tom Kabinet daarom meteen de activiteiten te beëindigen. De rechter oordeelde dat het initiatief wil samenwerken met uitgevers en het illegaal downloaden van e-books juist wil aanpakken.

Tom Kabinet verzoekt verkopers van e-books hun eigen kopie te vernietigen. Als niemand een titel wil kopen, kan de eigenaar het bestand zelf weer downloaden.