Kerry en Hammond staan 'pal' achter Nederland

Harry

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is aangekomen in New York en heeft daar gebeld met zijn Britse en Amerikaanse collega's Philip Hammond en John Kerry. Dat schrijft de minister op Facebook. De twee hebben volgens Timmermans laten weten 'pal' achter Nederland te staan en hebben daarnaast hun 'volledige steun' toegezegd.

"In deze voor ons land zo moeilijke tijd staan wij niet alleen, onze vrienden staan aan onze zijde. En wij zullen niet rusten totdat recht is gedaan", schrijft Timmermans. Hij vertrok zondag naar New York waar hij maandagavond en dinsdag steun probeert te vergaren binnen de Verenigde Naties. Timmermans wil de internationale coalitie uitbouwen om zo een spoedige berging van de lichamen van de vliegramp in Oekraïne te bewerkstelligen.

De minister noemt dat zijn eerste en meest belangrijke opdracht. Daarnaast wil de politicus ervoor zorgen dat de wereldgemeenschap het Nederlandse streven steunt voor een 'volledig, onafhankelijk en internationaal onderzoek' naar de vliegtuigcrash. "Zodat wij kunnen vaststellen wat er precies is gebeurd en de schuldigen ter verantwoording worden geroepen", aldus Timmermans.