Aidsconferentie herdenkt vliegramp-slachtoffers

Redactie

Deelnemers van de internationale aidsconferentie in Australië hebben zondag een moment van stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Ze gaven een eerbetoon aan de zes gedelegeerden en activisten die in het neergestorte toestel zaten.

Onder de slachtoffers is de vermaarde Nederlandse aidsonderzoeker van het allereerste uur Joep Lange. Ook zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren zat in het ramptoestel. Naast dit tweetal bevonden zich in het vliegtuig van Malaysia Airlines nog vier onderzoekers en activisten die de conferentie zouden bijwonen.

Lange leidde het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd). Eerder werkte hij bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Zijn onderzoek was cruciaal bij de ontwikkeling van virusremmers, wat aids van een dodelijke in een behandelbare chronische ziekte veranderde.

De twintigste internationale Aids Conferentie werd zondag geopend in Melbourne. De conferentie trekt zo'n twaalfduizend deskundigen uit tweehonderd landen.