D66 wil duidelijkheid over schuldvraag vliegramp

Redactie

D66 wil dat het kabinet zich uitspreekt over de vraag of de crash van het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne bestempeld moet worden als aanslag of ongeluk. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma brengt de schuldvraag maandag ter sprake tijdens een briefing van het kabinet over de vliegramp.

"Het kabinet spreekt nog altijd van een tragedie, terwijl de Amerikanen spreken van raketaanval", aldus Sjoerdsma, die het drama zelf in de buurt van een oorlogsmisdaad vindt komen. "Tot nu toe weten wij eigenlijk niet meer dan wat de regering in de media heeft gezegd. Ik wil weten hoe de regering de situatie apprecieert. Wat is volgens de regering nou precies gebeurd?"

De Tweede Kamer wordt maandag bijgepraat over vlucht MH17 die donderdag neerstortte in het oosten van Oekraïne. Premier Mark Rutte (VVD), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) lichten de Kamer in over de laatste stand van zaken. De aanwezigheid van Plasterk duidt er mogelijk op dat ook informatie van inlichtingendienst AIVD wordt gedeeld.

Gezien de omvang van de ramp vindt de Kamer het gepast zich terughoudend op te stellen. Toch stelt Sjoerdsma dat het parlement ook tijdig moet worden geïnformeerd. Het Kamerlid wil weten welke maatregelen het kabinet tot nu toe heeft genomen en welke maatregelen het nog in petto heeft. Ook wil hij weten of de Amerikanen inlichtingen met Nederland delen. Dat is volgens hem van belang voor het beantwoorden van de schuldvraag.

"Veel mensen constateren nu dat de Russische president Poetin met zijn vingers tussen de deur zit", vervolgt Sjoerdsma. "Wat betekent dit dat dan voor de opstelling van Nederland richting Rusland?"

Oppositiepartij CDA liet eerder op de dag juist nadrukkelijk weten dat het op dit moment niet gepast is een harde oppositietoon op te zetten. Vooropstaat de repatriëring van de slachtoffers en het instellen van een internationaal, onafhankelijk onderzoek. Pas na de 'briefing' van het kabinet wil de partij conclusies trekken. Coalitiepartij PvdA sluit zich aan bij die opstelling, bleek zondag uit een tweet van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.