[upd] Lichamen rampvlucht naar station gebracht

Redactie

Lichamen van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn in de nacht van zaterdag op zondag naar een station gebracht in de Oost-Oekraïense plaats Torez. De stoffelijke overschotten zijn in koelwagons geladen, zeggen spoormedewerkers tegen het Britse persbureau Reuters.

Waarnemers van de OVSE hebben de wagons gecontroleerd, in het bijzijn van gewapende rebellen. Volgens Alexander Hug van de OVSE kon zijn team niet zien hoeveel lijkzakken er in de wagons lagen. Volgens de OVSE beschikte het team daarvoor niet over het juiste materiaal, schrijft de Britse krant The Guardian. De waarnemers zijn teruggegaan naar de rampplek.

Sommige bronnen zeggen dat het om tientallen gaat, andere melden dat alle 196 geborgen lichamen erin liggen. Volgens The Guardian willen rebellen op de rampplek niet zeggen hoeveel lichamen in de trein liggen en waar die naartoe gaan. Ook is niet duidelijk of de trein er nog staat, of dat hij al vertrokken is.

Een spoorwegmedewerker zei tegen Reuters dat de lichamen richting Ilovaisk gaan, een plaats verder oostwaarts richting de grens met Rusland, eveneens in Donetsk. Hug van OVSE zei niet te weten waar de lichamen naartoe gaan. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de bestemming Donetsk is.

Bij de vliegramp van donderdag in Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Update 15:35 uur:
Bijna 200 lichamen van de vliegramp in Oekraïne liggen in een trein op het station van Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen. Het is niet bekend wanneer de trein kan vertrekken en waar de trein naartoe gaat. Mogelijk worden de lichamen overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Daar wordt nog aan gewerkt.

Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag gezegd op een persconferentie in Kiev. In de trein zitten volgens Groisman "192 lichamen en 8 lichaamsdelen". De trein is volgens hem verzegeld. 

Lichamen rampvlucht naar station gebracht
Lichamen rampvlucht naar station gebracht (Foto: ANP)