Castingbureau rapfilm erkent racisme

Redactie

Het Amerikaanse castingbureau Sande Alessi Casting erkent dat de oproep voor de rapfilm Straight outta Compton racistisch was. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. In de oproep werd gevraagd om 'zwarte Amerikaanse meisjes die er arm uitzien, lichamelijk niet in vorm zijn, met een lichtbruine tot donkere huidskleur'.

De oproep dook meteen overal op internet op en zorgde voor veel boze reacties. Vooral de eis 'arm' leidde tot onvrede, omdat die een raciale groep zou gelijkstellen aan een sociale. Een woordvoerder van het bureau laat weten dat het een 'onschuldige vergissing' betreft en dat voor deze 'arme' groep ook andere huidskleuren worden gezocht.

In de oproep werd ook gevraagd naar 'de lekkerste van de lekkere vrouwen, ongeacht welk ras' en 'prima met een lichte huidskleur: neem Beyoncé als voorbeeld'. De woordvoerder laat weten dat dit de normale manier van casten is voor het bureau.

De film Straight outta Compton gaat over de opkomst van de hiphopband N.W.A., een afkorting voor Niggaz Wit Attitudes. De vier originele bandleden, Arabian Prince, DJ Yella, Dr. Dre en Ice Cube, kwamen allen uit de stad Compton in Californië. De band maakte in de jaren tachtig furore. Vooral Dr. Dre en Ice Cube wisten later een zeer succesvolle solocarrière op te bouwen, met meerdere platina platen op hun naam.