Fors lagere straf voor Nederlandse spion

Harry

Een 62-jarige oud-medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die staatsgeheimen wilde doorspelen aan Rusland heeft vrijdag een flink lagere straf opgelegd gekregen. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de man tot acht jaar cel, waar de Haagse rechtbank eerder nog kwam tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep vijftien jaar cel geëist. Acht jaar cel is volgens het hof echter de maximumstraf die de man kan krijgen. Dat komt doordat het hof niet bewezen acht dat de man ook echt staatsgeheimen aan de Russen heeft verstrekt.

De documenten over de NAVO die de verdachte via twee agenten in Duitsland aan de Russische inlichtingendienst SVR leverde, waren gerubriceerd als 'departementaal vertrouwelijk'. Met deze aanduiding wordt niet op staatsgeheime informatie gedoeld.

Hoewel de NAVO vindt dat een deel van de documenten door Nederland te laag is gerubriceerd, is het hof er niet van overtuigd dat het om dusdanig gevoelige informatie gaat dat kan worden gesproken van staatsgeheimen.

Aangezien de man wel staatsgeheimen had willen leveren als hij dat had gekund, is hij wel veroordeeld voor het voorbereiden van de levering van staatsgeheimen. Ook acht het hof de man schuldig aan corruptie en illegaal wapenbezit.