[upd] Persconferentie Opstelten over vliegramp

Bert (superworm)

Op dit moment is de persconferentie gaande met minister Opstelten. Opstelten verstrekt namens de regering de tot nu toe beschikbare informatie.

Opstelten noemt het absurd hoge aantal overleden Nederlanders 'een amper te bevatten aantal' en stelt dat 'de verschrikkelijke realiteit van de ramp steeds meer binnenkomt.' Opstelten bevestigt dat het toestel 'hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten.'

De onderzoeksraad der VN die het voorval onderzoekt wordt vanuit Nederland aangestuurd. De prioriteiten liggen op dit moment bij het vinden van de oorzaak, het completeren van de passagierslijst en het vaststellen van de exacte gevlogen koers.

Nog niet alle nabestaanden zijn bereikt. Daar is men momenteel mee bezig. Op Rijksoverheid.nl is een condoleanceregister geopend. De lijst van nabestaanden wordt door het ministerie van BuZa en het Landelijk team Forensisch Onderzoek samengesteld.

Voor meer informatie kunnen nabestaanden bellen met 0703487770. Pas nadat familie is geïnformeerd worden eventuele namen vrijgegeven aan de media.

Het forensisch team dat ter plaatse onderzoek gaat doen zal zo snel mogelijk vertrekken, al wordt er nog geen datum genoemd.

Vanmiddag zal er opnieuw een persconferentie worden belegd door premier Rutte en de minister van Buitenlandse Zaken.

Update 12:35 uur
De persconferentie is inmiddels ten einde. De Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart heeft volgens één van de vragen na de persconferentie al maandenlang gewaarschuwd over vliegen boven de conflictzone in Oost-Oekraïne. 

Update 12:43 uur 
Alle politiek-inhoudelijke vragen worden doorverwezen naar de persconferentie van Rutte later vandaag.

Het is nog niet zeker of minister Timmermans van BuZa af zal reizen naar Oekraïne of niet. Ook dat zal duidelijk worden uit de persco van Rutte.