VS: Vliegramp Malaysia geen ongeluk

Harry

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er vanuit dat het toestel van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte bij Hrabove in het oosten van Oekraïne is getroffen door een luchtdoelraket. De regering van president Barack Obama weet alleen nog niet wie de raket heeft gelanceerd. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd.

Vicepresident Joe Biden zei donderdag al dat de vliegramp geen ongeluk is en dat de Boeing 777-200 'uit de lucht is geschoten'. Een van de vragen is nu of de raket is gelanceerd vanuit Rusland of vanuit Oekraïne. Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten is het waarschijnlijker dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten of door Rusland dan dat deze is gelanceerd door Oekraïense regeringstroepen.

De Verenigde Staten beschikken over uiterst geavanceerde apparatuur waarmee raketlanceringen kunnen worden waargenomen. Zo kan bijvoorbeeld de warmte die een raketmotor ontwikkelt worden gedetecteerd. Het Witte Huis zei donderdag dat, hoewel alle feiten nog niet boven tafel zijn, 'we wel weten dat dit incident plaatshad in de context van de crisis in Oekraïne die wordt aangewakkerd door Russische steun voor de separatisten, bestaande uit wapens, materiaal en training'. Het Witte Huis eist dat er een diepgravend onderzoek wordt ingesteld naar de vliegramp.

"We roepen alle betrokken partijen - Rusland, de pro-Russische separatisten en Oekraïne - op om direct een staakt-het-vuren in acht te nemen om de lichamen te kunnen bergen en te zorgen voor een veilige en ongehinderde toegang tot de rampplek voor internationale onderzoekers", aldus het Witte Huis, dat er op wees dat het van groot belang is dat al het mogelijke bewijsmateriaal onaangeroerd blijft. De VS hebben de hulp aangeboden van de nationale transportveiligheidsraad (NTSB) en de FBI.

Volgens Kenneth Quinn van de Flight Safety Foundation moet een internationale coalitie het onderzoek naar de vliegramp leiden. Volgens Quinn kan 'alleen een onafhankelijk, internationaal onderzoek werkelijk de onderste steen boven halen zonder politieke bemoeienis'.

Obama heeft donderdag al gesproken met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Beide presidenten waren het er over eens dat al het bewijsmateriaal in Oekraïne moet blijven totdat internationale onderzoekers dit hebben kunnen onderzoeken.