VN-Veiligheidsraad bijeen om vliegramp Oekraïne

Harry

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdagmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) voor spoedoverleg bijeen in verband met de vliegramp in het oosten van Oekraïne. De Britse VN-missie diende donderdag een verzoek voor een spoedberaad in.

Groot-Brittannië wil dat de Veiligheidsraad een verklaring laat uitgaan waarin wordt opgeroepen tot een 'volledig, grond en onafhankelijk internationaal onderzoek naar het incident'. Een conceptverklaring is inmiddels rondgestuurd naar de vijftien leden van de Veiligheidsraad, die de tekst nog moeten goedkeuren.

Het Witte Huis riep eerder ook al op tot een 'volledig, geloofwaardig en ongehinderd internationaal onderzoek' dat zo snel mogelijk moet plaatsvinden. Eerder liet VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon weten dat het van groot belang is dat er een volledig en transparant onderzoek wordt uitgevoerd. Volgens Ban volgen de VN de ontwikkelingen op voet.

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne ontkennen allebei verantwoordelijk te zijn voor de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev stuurde donderdag een tweet waarin hij schreef dat 'Oekraïne bewijzen heeft dat het Russische leger betrokken is bij de crash van de Boeing'. Ook hij riep op tot een diepgravend onderzoek.