Oekraïense president belt met Rutte

Chuck-N0rr1s

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag gebeld premier Mark Rutte (VVD) na de crash met het toestel Malaysian Airlines uit Amsterdam. Daarin uitte hij zijn diepe medeleven met de familie en de naasten van de slachtoffers van de tragedie.

Ook informeerde Porosjenko de premier over de omstandigheden waarin het toestel neerstortte in het oosten van het land. In de regio's Donetsk en Loehansk is het Oekraïense leger bezig met een offensief tegen pro-Russische separatisten.

Porosjenko zei tegen Rutte dat hij erop vertrouwt dat de schuldigen zullen worden gestraft. De autoriteiten stellen een onderzoek in. Op Twitter sprak de president via zijn woordvoerder van een terroristische daad. Mogelijk is het toestel neergehaald door separatisten. Die ontkennen.

Rutte maakte donderdagavond bekend dat hij van vakantie terugkeert. Hij was juist woensdagnacht na de Europese top in Brussel vertrokken.

Aan boord van het gecrashte toestel waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Het vloog op tien kilometer hoogte toen het van de radar verdween en neerstortte. Vermoedelijk zijn alle inzittenden om het leven gekomen. Volgens de laatste berichten zouden er zo'n vijftig Nederlanders aan boord zijn geweest.