[Tour] Kristoff wint sprint zonder Duitse kanonnen

Mexicanobakker

Alexander Kristoff heeft voor het eerst in zijn carrière een Touretappe gewonnen. In en sprint zonder de Duitsers Marcel Kittel en André Greipel was hij Peter Sagan en de Franse sprinters te machtig. In het algemeen klassement veranderde er weinig. Bauke Mollema stijgt een plaats door het wegvallen van Tony Gallopin

Vijf mannen probeerden de etappe te winnen vanuit de voorste gelederen. In deze kopgroep zat een Nederlander: Sebastiaan Langeveld van Garmin. Florian Vachon van Bretagne was de enige Fransman in de kopgroep, en daarnaast zaten Simon Clarke (GreenEdge), Gregory Rast (Trek) en David de la Cruz (NetApp) in deze kopgroep. De groep kreeg een voorsprong van maximaal 5 minuten, en verloor op 90 kilometer van de meet een van de vijf renners door een valpartij: De Spanjaard De la Cruz viel hard op zijn schouder en verliet daarop de ronde van Frankrijk, vermoedelijk met een sleutelbeenbreuk.

Op de momenten heuvelop in de finale moesten Vachon en later ook Rast de twee anderen laten gaan. Clarke en Langeveld zaten hierdoor op 50 kilometer van de meet voorop, met nog maar 2 minuten voorsprong. Europcar en Giant waren intussen in achtervolging. Op 30 kilometer trokken 2 renners van Europcar in de aanval vanuit het peloton: Cyril Gautier en Perrig Quemeneur. Zij kregen snel een halve minuut op het peloton. In het peloton ging het nog enigszins tekeer op de laatste klim. Het was voldoende om Kittel en Mark Renshaw te lossen.

De twee renners van Europcar kwamen gestaag dichterbij; het signaal voor Clarke om op 25 kilometer van de streep zijn medevluchter Langeveld achter te laten. Het peloton had nog 1 minuut en 20 seconden achterstand op de Australiër. De twee renners van Europcar hadden een achterstand van 35 seconden. Zij haalden vrij snel Langeveld in, die geparkeerd stond, en liepen ook snel in op Clarke. Net na de top werd de Australiër bijgehaald. De drie hadden nog zo’n 50 seconden voorsprong op het peloton. Tom Dumoulin ging echter in de afdaling flink in de achtervolging en zo kon het peloton het drietal weer inrekenen.

In de finale leek Greipel de grote kanshebber om de sprint te winnen, maar hij kwam in de laatste kilometers ten val en schakelde zichzelf uit. Zo was er een sprint zonder de twee grote Duitse sprintkanonnen. In de sprint was het uiteindelijk Kristoff die de sterkste bleek, ondanks dat Sagan opnieuw dichtbij kwam. Arnaud Demàre werd derde en kon eindelijk meesprinten, maar kwam op het laatst tekort.

In het algemeen klassement verloor Gallopin kostbare seconden. Hierdoor valt hij uit de top 10 en stijgen Mollema en Jurgen van den Broeck een plaats. Jakob Fuglsang klimt hierdoor terug de top 10 binnen.