CDA: zuiden moet meer politiemankracht krijgen

Redactie

Burgemeesters in Brabant en Limburg moeten meer politiemankracht krijgen om de toenemende criminaliteit te bestrijden. Daar pleit het CDA in de Tweede Kamer donderdag voor. De georganiseerde drugscriminaliteit krijgt er steeds meer greep op de bovenwereld.

Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) echt meer politiemankracht vrijmaken. Zo kunnen de burgemeesters drugscriminaliteit en motorbendes beter bestrijden.

"De situatie is in bepaalde gemeenten echt nijpend", aldus Van Toorenburg, die inmiddels Kamervragen heeft gesteld. "Voldoende middelen en capaciteit is wel de eerste stap om de criminaliteit effectief te kunnen bestrijden."

Opstelten legde dinsdag een werkbezoek af aan een aantal burgemeesters in het zuiden van het land. De criminaliteit in de provincies neemt hand over hand toe. Zo'n tien burgemeesters zijn zelfs bedreigd. Opstelten gaf echter aan geen extra agenten beschikbaar te stellen. De gemeenten moeten slimmer en beter samenwerken, aldus de minister.

De houding van de minister veroorzaakt ook onvrede in zijn eigen partij. "De georganiseerde criminaliteit verplaatst zich volgens de politie van de Randstad naar het zuiden, maar het kabinet houd de hoofdmacht in de Randstad", aldus de Tilburgse VVD-fractievoorzitter Roel Lauwerier.

Ook de Brabantse provinciale VVD in Noord-Brabant schoof haar teleurstelling over Opstelten niet onder stoelen of banken. Het lijkt erop dat 'Opstelten de Brabantse burgemeesters in de steek laat', twitterde VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Mieke Geeraedts.