[Tour] Kadri solo naar etappezege, Mollema verliest tijd

Frank (franklop)

Blel Kadri heeft de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Franse renner van AG2r reed op de eerste klim weg uit een groepje van vijf en kwam solo aan op Gérardmer. En passant pakte hij ook nog de bergtrui. Vincenzo Nibali behield de gele trui en zag dat alleen Alberto Contador en Richie Porte dichtbij konden blijven op de steile slotklim.

De kopgroep van vijf renners ontstond na een half uur koers, toen waren Niki Terpstra en Sylvain Chavanel al weggesprongen en kregen aansluiting van Simon Yates, Blel Kadri en Adrien Petit. Geen van de vijf waren een direct gevaar voor de gele trui van Vincenzo Nibali, aangezien Chavanel de best geklasseerde was op 26 minuten.

De koplopers kregen ruim elf minuten van het peloton, dat pas de gashendel ging opentrekken toen de eerste klim van tweede categorie opdoemde. Nog voordat er begonnen werd aan de Col de la Croix des Moinates was de groep al meer dan de helft van de voorsprong kwijt in het door Belkin en Katusha aangevoerde peloton. Op de klim besloot Chavanel al snel weg te rijden en kreeg enkel nog maar Kadri met zich mee, die niet veel later op zijn beurt Chavanel weer achterliet. Op de top had hij een voorsprong van 4:30 op het peloton, waaruit nummer vier Michal Kwiatkowski al had moesten lossen.

Na de afdaling lag Kadri al een minuut voor op Chavanel, die zijn kruid aardig verschoten had in de kletsnatte Vogezen. Op de col de Grosse Pierre zag de AG2r-renner zijn voorsprong op het peloton wel verder slinken, maar met een kleine vier minuten was die nog steeds geruststellend, met enkel een afdaling en een korte slotklim voor de boeg. In het peloton hadden onder andere Laurens Ten Dam en Jakob Fuglsang (tweede in het klassement) het lastig.

Voor Kadri maakte dat het niet, die begon met een ruime marge aan de slotklim en kwam als winnaar over de streep. De overige renners uit de voormalige kopgroep werden nog op de klim ingelopen door het eerste peloton, waaruit Talansky letterlijk was weggevallen en in tegenstelling tot gisteren wel tijd verloor. De ploeggenoten van Alberto Contador gooiden in dat peloton het tempo omhoog, waardoor onder andere Frank Schleck en Jurgen Van Den Broeck moesten lossen. Even later moest ook Bauke Mollema passen op de steile slotklim.

Voorin die groep bleven Contador en Nibali over, die zagen dat alleen Richie Porte een beetje kon aanklampen. Een voorbarige conclusie geeft dat het erop lijkt dat de Spanjaard en Italiaan gaan uitmaken wie er in het geel Parijs binnen zal rijden. Mollema eindigde als elfde in de etappe en verloor een kleine veertig seconden op Contador.

In het klassement staat Nibali nu eerste met 1.44 voorsprong op zijn ploeggenoot Fuglsang. Porte staat derde op een kleine twee minuten, terwijl Contador is gestegen naar de zesde plek met een achterstand van 2.34 op Nibali. Mollema staat negende op iets meer dan drie minuten van de Italiaanse leider.