'Medeverdachte ex-topman Rochdale afgeperst'

Harry

Een medeverdachte van ex-topman van Rochdale Hubert Möllenkamp wordt gechanteerd. Het gaat om Henk Oudt, concludeert De Telegraaf zaterdag uit vertrouwelijke correspondentie tussen advocaten van alle betrokkenen.

Oudt wordt volgens de krant afgeperst met heimelijk opgenomen gesprekken die hij heeft gevoerd met Möllenkamp. "Indien jij de gelden die je mij zou betalen niet binnen vijf dagen overmaakt, zal ik stappen ondernemen. En die stappen zullen zeer nadelig voor jou uitpakken. De opgenomen gesprekken worden naar het OM gestuurd", staat volgens de krant in een afpersingsbrief.

De brief zou zijn verstuurd na enkele gesprekken die juridisch adviseur Mariska van Ling voerde met Oudt en Möllenkamp, die vanwege de luxe waarmee hij zich omringde ooit de bijnaam zonnekoning kreeg. Van Ling is volgens de krant een kennis van Möllenkamp.

Oudt wordt ervan verdacht als directeur-eigenaar van het Amsterdamse sloopbedrijf Steenkorrel een half miljoen euro smeergeld te hebben betaald aan Möllenkamp. Ook zou hij hem enkele dure Mercedessen cadeau hebben gedaan.

Uit de brief blijkt volgens De Telegraaf dat bij de gesprekken die Van Ling, Oudt en Möllenkamp voerden is afgesproken dat enkele 'zaken' voor Oudt zouden worden 'opgelost'. Ingewijden geven volgens de krant aan dat Oudt in het fraudeproces tegen hem van ontlastende verklaringen zou worden voorzien als hij een miljoen euro betaalt. Oudt en Van Ling ontkennen dit echter.

Van Ling geeft in de krant aan dat zij werd gevraagd Oudt te helpen in een 'privékwestie'. Vervolgens zou hij hebben geweigerd te betalen, waarop ze dreigde alles naar justitie door te spelen.

Justitie onderzoekt of Möllenkamp zich als bestuursvoorzitter van Rochdale door zeker drie zakenrelaties heeft laten omkopen. Möllenkamp, zijn vrouw en drie zakenpartners zijn verdachte in het onderzoek. In 2009 werd de bestuursvoorzitter ontslagen vanwege zelfverrijking. Rochdale klaagde hem aan en wil zes miljoen euro terughebben.