[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Gisteren gaf Peter Sagan weer eens een overwinning weg met dit keer Matteo Trentin als gelukkige die hem er in de sprint op kon leggen. Vandaag liggen er voor het eerst wat meer serieuze klimmen te wachten op de renners. Het is nog geen buitencategorie, maar interessant wordt het ongetwijfeld wel.

Startplaats
De start wordt voor de tweede keer in de tourgeschiedenis gegeven in Tomblaine, een stadje van ongeveer achtduizend inwoners, Tomblainois. Opvallend hier is dat één op de drie inwoners nog geen negentien jaar oud is. De Tour deed Tomblaine in 2012 voor het eerst aan, toen voor een etappe naar La Planche des Belles Filles. Chris Froome won, maar Bradley Wiggins greep er de gele trui en zou deze niet meer afstaan.

Een kwart van de Tomblainois is lid van een sportvereniging, vooral voetbal, basketbal en zwemmen zijn populair. AS Nancy-Lorraine speelt hier in het Stade Marcel Picot. Dit is ook de plek waar Michel Platini in 1988 afscheid nam van zijn leven als voetballer, in een wedstrijd met onder meer ook Diego Maradona.

Het peloton aan het vertrek in 2012, met Sagan in het groen, Cancellara in het geel en Morkov met de bollen (Foto: WikiCommons/Alexandre Prévot)
Het peloton aan het vertrek in 2012, met Sagan in het groen, Cancellara in het geel en Morkov met de bollen (Foto: WikiCommons/Alexandre Prévot)

Finishplaats
Gérardmer la Mauselaine is geen plaats met een rijke tourhistorie, maar voor Nederland heeft het jarenlang gediend als antwoord van quizvragen. Hier won Pieter Weening namelijk de etappe in 2005, wat tot de zege van Lars Boom dit jaar de laatste door een Nederlander gewonnen touretappe was. Die dag, waarop Weening de Duitser Andreas Klöden versloeg met 0,0002 seconden, was ook de enige keer dat het peloton in Gérardmer aankwam. 

Het lieflijke stadje zelf kent een ruime negenduizend inwoners, Géromois genaamd. Tijdens het winterseizoen is het er niet gigantisch druk, met ongeveer twintigduizend toeristen is het prima te doen. Opvallend is dat in 1875 het eerste toeristenbureau van Frankrijk geopend werd in dit stadje. De belangrijkste lokale sporten zijn natuurlijk de wintersporten: Alpineskiën, langlaufen en ook schansspringen.

Het meer van Gérardmer, wat vandaag zeker in beeld gebracht zal worden (Foto: WikiCommons/Cham)
Het meer van Gérardmer, wat vandaag zeker in beeld gebracht zal worden (Foto: WikiCommons/Cham)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag kent een pittit einde, maar is niet heel erg lang, 161 kilometer. In het eerste deel passeren we het fraaie stadje Lunéville, net als Baccarat, bekend van het kristal wat er sinds 1764 gemaakt wordt. Na ruim 90 kilometer komen we door Epinal. Hier staat zo ongeveer het eerste Franse kasteel van deze Tour dat niet door de Duitsers werd verwoest. Kapot is het wel, want de Fransen zelf vernietigden het in 1670 al. Het is ook de thuisplaats van Nacer Bouhanni en de oud-renners Damien en Jean-Patrick Nazon. Na honderd kilometer ligt er een tussensprint, maar het gaat vooral om wat er daarna komt.

De eerste klim is de Col de la Croix des Moinats van de tweede categorie. Het is geen loodzware klim, maar met 7,6 kilometer á 6% stijging zullen veel renners hier de hoop op de dagzege al op moeten geven. Na de afdaling volgt weer een klim van de tweede categorie, die echter totaal anders is. De Col de Grosse Pierre is slechts 3 kilometer lang en meet gemiddeld 7,5%. Het gaat hier om de middelste kilometer, want hier gaat het met gemiddeld 11% en maximaal 16% omhoog. Hierna is het weer dalen en gereedmaken voor de slotklim naar Gérardmer. Deze is van de derde categorie, niet lang, maar vooral steil. Iets minder dan 2 kilometer, maar gemiddeld bijna 11%, maximaal zo'n 13%. 

Profiel etappe 8 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 8 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Bij een rit als deze is het altijd lastig om favorieten aan te wijzen. Het zou zomaar de eerste keer kunnen worden dat een kopgroep het gaat halen en daar kan dan iedereen wel inzitten. Misschien een mooi dagje voor Tom Dumoulin om mee te zitten? Als een kopgroep het niet haalt zal het een sprint bergop worden met de grote mannen. Een naam die dan al snel in het oog springt is Alejandro Valverde. Ook Alberto Contador zou misschien wat tijd terug kunnen pakken op geletruidrager Vincenzo Nibali.

Joaquim Rodríguez rijdt deze Tour alleen voor dagzeges: Hij staat in het klassement al op ruim drie kwartier. Vandaag kan een mooie kans zijn voor Purito. Vlak ook Michal Kwiatkowski niet uit, de Pool die met de besten kan sprinten, tijdrijden en klimmen. Nederland heeft hier twee ijzers in het vuur. Bauke Mollema zou een mooie slag kunnen slaan, maar het lijkt vooral een etappe die op het lijf geschreven is van Tom-Jelte Slagter. Als hij niet opnieuw voor kopman Andrew Talansky moet werken lijkt de slotklim een prima finish voor Slagter.